Olen lukenut taas painotuoreen kirjan. Se kertoo Raamattuun pohjautuvista ruokaohjeista, eli aika vanhaa ruokaperinnettä
Ensimmäiseksi siinä kerrotaan mannasta. Ei sitä kuitenkaan tarkkaan tiedetä, mutta on maistunut hunajaleivältä ja näyttäneen koranterinsiemeniltä. Seuraava ohje on tehty lähinnä Raamatun makukuvauksen perusteella.
Muistan lapsena ollessani, että äitini teki prettua, jota oli tehty jo hänenkin kotonaan. Minä en siitä tykännyt mutta toisille se oli herkkua. Prettu on nykyisin nimeltään veripalttu. En ole varma mitä mausteita äitini laittoi, mutta lapsen muistilla ajattelen, että se olisi ollut ihan samanlaista kuin tässä ohjeessa
Hernekeitto taitaa olla tunnetuimpia ruokia Raamatusta.
Fransiskaanimunkit toivat 1300-luvullla rinkelin valmistuksen Viipurin luostariinsa. Rinkelin historia ulottuu kuitenkin paljon kauemmas ja muoto ja malli on tullut rukoilijan ristityistä käsistä.
Tämä oli myös erittäin mielenkiitoinen kirja. Sen kirjoittaja Marja Tanhuanpää kuuluu uskonnonopettajien liittoon ja on pitänyt monta vuotta ruokapalstaa liiton Synsygus lehdessä.
Kommentit