Laitan vielä yhden kirjajutun. Tämä kirja on Jaakko Kolmosen toimittama "Kotomaamme ruoka-aitta". Se on minulla itselläni ja olen saanut sen joskus joululahjaksi veljeltäni Aimolta.

IMG_1950.jpg

Se on todella ammattitaidolla ja hienosti tehty perinneruokakirja. Siinä on maakunnittain otettu pitäjiä. Alkaa Ahvenanmaasta ja Varsinais-Suomi, jonka jälkeen Satakunta. Siellä esimerkiksi Eurajoen perinneruokia ovat sualpualikka, voisoosi, hapanleipä, maripuuro ja maito. Tarkkana ohjeena on sualpualikka

IMG_1951.jpg

Raumalla on lapskoussi, topselvellinki, Rauman piparkakut. Ja Rauman mlk (liitetty Raumaan) riivat pannkakko ja laiskanperunat

Tässä kirjassa on mukana myös luovutettujen alueiden eli Karjalan ja Petsamon pitäjänruokia

IMG_1952.jpg

Viipurin tiedoissa on lueteltu hapanlohko, stroganof, kyljykset, tilliliha, meidän äidin merimiespihvi, blinit ja mäti, tattarpuu ja pasha.

Tässä kirjassa on ammattitaidolla vanhoja pitäjänruokia erittäin laajasti ja monipuolisesti. Paljon on sellaisia ruokia, joita itsekin tiesi, mutta on niitäkin tosi paljon joista ei ole kuullutkaan. Pitäisiköhän tehdä joku uusi kokeilu tai sitten oman alueen ruoka, jota ei ole syönyt monen kymmenen vuoden aikana ja josta joskus tykkäsi.