Nyt on ilmestynyt uusi kirja. "Kadonnut Rauma". Siinä on kerrottu rakennuksista, jotka ovat purettu, palaneet tai pommitettu eli jollain tavalla hävinneistä rakennuksista. Jotkut hyvinkin kauniita toiset taas muuten merkittäviä rakennuksia. Muutaman puretun talon hävittämistä on kovin nyt jälkeenpäin harmiteltukin, mutta ei niitä enää takaisin saa.

Osa on sellaisia, jotka on hävinneet jo paljon ennen minun syntymääni, mutta mukana on myös paljon sellaisia rakennuksia, jotka ovat olleet vielä silloin, kun me olemme muuttaneet Raumalle. On silloinen kirjastorakennuskin. Sen mainitsen nyt erikseen, kun se oli minulle oikein onnenpäivä, kun tulin koulusta kotiin ja äitini oli käynyt hakemassa minulle kirjastokortin. Sitä tulikin ahkerasti käytettyä.

Toiset näistä taloista ovat hyvin mielessä muttei niitä kaikkia muista. Eihän lapsena talot kiinnostaneet ja jos ei kulkenut usein siellä päin kaupunkia. Näitä on kyllä kiva katsella ja palauttaa mieleen nähtyjä rakennuksia.

IMG_1898.jpg

Mielenkiinnolla katson ja luen kirjaa ja ne rakennukset, jotka on itse nähnyt ne tuntuu kivammilta kuin vanhemmat talot. Tuo kannen talo on lyseo ja se on ollut oikein kulttuurirakennus. Arkkitehti Wivi Lönn on tehnyt piirustukset.